Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Καπιταλιστικότερος του καπιταλιστέως ;

Οι άνθρωποι που "ανεβαίνουν" κοινωνική τάξη δεν καταλαβαίνουν γιατί βλέπουν συνεχώς μπροστά τους την τάξη που πάτησαν για ν' ανέβουν.Τα πράγματα είναι απλούστατα: Νομίζουν ότι ανέβηκαν...

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Πώς γίνεται να ζούμε μέσα στη βαρύτητα αλλά να μην έχουμε καμιά βαρύτητα για τίποτα;

O Τόμας Χομπς ένας Άγγλος θεωρητικός της αστικής κοινωνίας από τους πρώτους στοχαστές και θεμελιωτές του αστικού κράτους και ένας από τους ιδρυτές της αστικής ιδεαλιστικής πολιτικής σχολής εκείνης της εποχής, έλεγε ότι ο άνθρωπος δεν έχει αγαθή φύση, αλλά είναι εκ φύσεως εγωιστής και ηδονιστής.Τα ανθρώπινα κίνητρα, σχηματίζονται εκ φύσεως από το προσωπικό του συμφέρον.Ανεξέλεγκτοι οι άνθρωποι και καθοδηγούμενοι από την εσωτερική δυναμική των παθών τους, το πιο πιθανό είναι πως θα αλληλοκαταστραφούν.Πω,τι στοχασμός! Το ότι η ευχαρίστηση μπορεί να είναι πηγή ευτυχίας και απελευθέρωσης των ενοχλητικών απωθήσεων αποφεύγοντας τα συμπλέγματά του ο άνθρωπος, “δεν περνούσε” καθόλου απ’ το πουριτανικό μυαλό του.Ταυτίζει τον κακώς εννοούμενο εγωισμό με τις ανάγκες/ επιθυμίες, αντί να ρίξει την ευθύνη στην καταπίεση και την υποκρισία της αστικής κοινωνίας αλλά και της προηγούμενης, για τα θέματα αυτά γνωστά ως …Ταμπού ή Τοτέμ για τις πρώιμες κοινωνίες.Για να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη, ο Χομπς καταφεύγει σε κάποιο  “τέχνασμα” και επινοεί τον Λεβιάθαν (τον πατέρα του σημερινού Μεγάλου Αδελφού κατά κάποιο τρόπο), το Πολιτικό Κράτος, είτε με τη μορφή της συνταγματικής “πεφωτισμένης” μοναρχίας είτε με την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.Το θεμελιώδες στοιχείο τού εν λόγω Κράτους είναι ότι αυτό το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας (“όποτε χρειάζεται”) και της απόλυτης εξουσίας σε όλη την κοινωνική και οικονομική οργάνωση της κοινωνίας.”Μήπως” εννοούσε εντελώς θεωρητικά για μια επιτήρηση, προστασία-διαιτησία μεταξύ των ανθρώπων αναρχο-ατομικιστών (κατά τον Άνταμ Σμιθ), και των “αγαθών", “αναμάρτητων”; Το μεγάλο ερώτημα όμως όλων των ερωτημάτων που τίθεται από παλιά, πέραν του γεγονότος αν είναι αδιαμφισβήτητο ή όχι το πρόβλημα έτσι όπως είναι διαμορφωμένες οι κοινωνικές νόρμες, “ιδιοκτήτες και ακτήμονες” πλούσιοι και φτωχοί δηλαδή, στο 24ωρο καταπιεστικό σύστημα, 365 μέρες το χρόνο × τους αιώνες, ο καταστροφικός εγωισμός του ανθρώπου/ατόμου -αφού έτσι εξελίχθηκε το ταξικό σύστημα από την αρχαιότητα, πάντα και παντού, φτώχεια, ανισότητα, σκλαβιά, μιζέρια, εγωισμός, βία, σφαγές, εκμετάλλευση, ψέμα, γενοκτονίες, αφανισμοί- και η επιδίωξη της “ευχαρίστησής του” που μετατρέπεται σε βία με διάφορες μορφές κάποιες φορές λόγω πολύ συγκεκριμένων ταξικών αιτιών, θα προστατευθούν από έναν άλλο “συγκεκαλυμμένο” πατερναλιστικό και άδικο ταξικό εγωισμό, αυτών των επαγγελματιών του Ολιγαρχικού Κράτους που ενδιαφέρονται για τον πλούτο και την υλική δύναμη μόνο; Μάλιστα…Το γιατί βρισκόμαστε ξανά στην άκρη της αβύσσου να την κοιτάμε έτοιμοι να βουτήξουμε ή να μας σπρώξουνε στο χάος της, θα μας πούνε πώς έγινε ξανά μιας και μας “προστάτευαν” εδώ και αιώνες από τα εγωιστικά και ηδονικά πάθη μας;...

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

«Μητσοτάκη, Νέρωνα, παραιτήσου!»


της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου

21 Αυγούστου, 2024

Σε πολύ φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 20/8/2024, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το παλιό Δημαρχείο Πεντέλης, στην οποία κάλεσαν παρατάξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης τοπικές πολιτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το κάλεσμα είχε σκοπό να μην επιτραπεί στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και στους Υπουργούς του, να πραγματοποιήσουν ανενόχλητοι τη «θεατρική παράσταση», όπως παρομοίαζαν με ένα χαρακτηριστικό σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του, οι οποίοι δήθεν ενδιαφέρονται για τους πολίτες και συντρέχουν, αφού έχουν επιτρέψει προηγουμένως την ολοσχερή καταστροφή τους.

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι» εν ολίγοις.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε σταδιακά πρέπει να προσέγγισε κάποια στιγμή τα χίλια άτομα. Περιλάμβανε ανθρώπους όλου του κοινωνικού φάσματος και όλων των ηλικιών, οι οποίοι παρέμειναν επί τρεις και πλέον ώρες αμετακίνητοι από τις θέσεις τους, προκειμένου να μη διευκολύνουν στο παραμικρό την παράσταση του κυβερνητικού και αυτοδιοικητικού θιάσου στον τόπο του εγκλήματος που διαπράχθηκε, δια της σωρείας παραλείψεων του επιτελικού κράτους των α(χ)ρήστων στο καθήκον της πυροπροστασίας. (Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Χαρδαλιάς, ο οποίος τις ημέρες της καταστροφικής πυρκαγιάς φρόντισε επιμελώς να είναι εξαφανισμένος από το προσκήνιο).

«Κάθε χρόνο μία από τα ίδια – Γέμισε η ζωή μας αποκαΐδια»

Ο συγκεντρωμένος κόσμος και οι διαδηλωτές ήταν εμφανές ότι ήταν εξαιρετικά εξοργισμένοι. Τα συνθήματα φωνάζονταν δυνατά και με πάθος, κάνοντας την Πεντέλη να αντηχεί: «Δολοφόνοι», «Παραιτηθείτε», «Ο Λαός δεν Ξεχνά, Μητσοτάκη κάθαρμα» (σε ανάμνηση του ιστορικού συνθήματος του 1965, το οποίο αναβίωσε για ακόμα μία φορά στο στόμα του οργισμένου λαού) με αφορμή την ανείπωτη καταστροφή από τις πυρκαγιές για πολλοστή φορά, από την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Έκαψες Χαλάνδρι, Βαρνάβα και Πεντέλη, Κικίλια δολοφόνε, ο κόσμος δεν σε θέλει»  – «Πάρτε τώρα μέτρα αντιπυρικά, αλλιώς θα φτάσει Ομόνοια η φωτιά» – «Κάθε χρόνο μια από τα ίδια γέμισε η ζωή μας αποκαΐδια» – «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Λαέ μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» ακούγονταν ασταμάτητα.

Τόσο κατά την είσοδο του Πρωθυπουργού, των Υπουργών και υπόλοιπων παρατρεχάμενων, όσο και κατά την έξοδό τους μετά από τρεις ώρες, η αντίδραση των διαδηλωτών ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Ειδικά, όταν εμφανίστηκαν, ο Μητσοτάκης, ο Κικίλιας, ο Γεωργιάδης και ο Χαρδαλιάς, οπότε η λέξη «Δολοφόνοι» δονούσε τον αέρα επί πολλή ώρα. Πολλές αποδοκιμασίες δέχτηκε και η δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης με επίκεντρο τη Δήμαρχο Κοσμοπούλου.

Οι διαδηλωτές δεν παρέλειψαν να καυτηριάσουν με συνθήματα, αλλά και να εκφράσουν την οργή τους απέναντι και στις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες είχαν κατακλύσει την περιοχή για να κρατήσουν προφυλαγμένο τον εγκληματικό κρατικό εσμό. Πολλά συνθήματα έκαναν λόγο για το γεγονός ότι το Κράτος έχει προσλάβει χιλιάδες αστυνομικούς και έχει εγκαταλείψει τη στελέχωση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό, πολλά δημοσιογραφικά σάιτ μετέδωσαν την είδηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του, αντίθετα προς την παγιωμένη πρακτική της αποσιώπησης και του θαψίματος τέτοιων γεγονότων. Δεν ακούγεται απίθανο οι πρόσφατες καταστροφές να επιφέρουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Πάλη κατά του κοινωνικού δαρβινισμού και σε αυτό το αισχρό ψέμα της επικράτησης του καλύτερου με τα κλεμμένα μέσα της επιβίωσης

Έχει το δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος να ζει τη ζωή του όποια κι αν είναι κι όπως κι αν την βλέπει σε κάθε φάση της ζωής του; Ναι αλλά μόνο θεωρητικά, γιατί πρακτικά, συμβάλει στον Αρμαγεδδώνα του κοινωνικού αυτοματισμού των μικροσυμφερόντων της υλικής επιβίωσης στο πιο στενό ατομικό επίπεδο.Το αποτέλεσμα είναι αμείλικτο: Μια χαοτική και πυρηνική ανατίναξη της νοητικής και συναισθηματικής ανθρώπινης ευφυΐας μέσα στο κοινωνικό σύνολο με τις οδυνηρές συνέπειες που ζούμε ήδη.Δεν υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη από αυτή την ψευδαίσθηση αλλά και από την ανεξέλεγκτη φοβία.Ό,τι κι αν μας έχει συμβεί πρέπει να ξεχωρίζουμε με συνέπεια την ατομική μας ιδιότητα που είναι άκρως υπεύθυνη όταν διαχωρίζεται από την κοινωνική, με την σκέψη του δεν γίνεται τίποτα ή ότι δεν υπάρχει τίποτα.Όταν μελετήσουμε την Ιστορία γενικά θα διαπιστώσουμε πως μόνο κάποιες λίγες ιδέες έχουν πραγματική δύναμη να εφαρμοστούν.Κι αυτές οι λίγες ιδέες χαρακτηρίζονται ως οι μεγάλες κατακτήσεις που θα σώσουν τον Ανθρώπινο Πολιτισμό από το μεθοδικό και μιθριδατικό πισωγύρισμα στη βαρβαρότητα από μια εξουσία που έχει ουσιαστικά και οριστικά  κλείσει τον φαύλο κύκλο της.

Επείγει να περάσουμε από την Ιστορία του Πρώιμου ακόμη ανθρώπου, στον Άνθρωπο της Πραγματικής Ιστορίας ΟΛΩΝ ...! Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται για τον Γολγοθά για να μας διηγηθούν πώς να τον σταματήσουμε!

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Έμπρακτη τώρα αλληλεγγύη στα αδέλφια Αρβανίτη για να συνεχίσουν το έργο τους που έκανε στάχτη η πρόσφατη γιγάντια πυρκαγιά !

15 August 2024 Hits: 84

του Γιώργου Μητραλιά

Η μεγάλη φωτιά που σάρωσε την βορειοανατολική Αττική πριν λίγες μέρες, κατάστρεψε ολοσχερώς το βιος και το έργο των βιοκαλλιεργητών Θοδωρή και Παναγιώτη Αρβανίτη. Δώστε λοιπόν κατεπειγόντως ό,τι και όσα μπορείτε για να σταθούν στά πόδια τους όχι μόνο τα δυό αδέλφια, αλλά και όλοι εμείς που τόσο ωφεληθήκαμε από το παράδειγμα και τους αγώνες τους. Και αυτό επειδή ο Θοδωρής και ο Παναγιώτης Αρβανίτης δεν είναι μόνο ούτε βιοκαλλιεργητές, ούτε απλοί οικολόγοι, ούτε συνεπείς αριστεροί. Ήταν και είναι κάτι πολύ παραπάνω : μπροστάρηδες στην Ελλάδα της μαχητικής και ριζοσπαστικής οικολογίας, φρόντισαν από την αρχή, δηλαδή πριν από καμιά τριανταριά χρόνια, να κάνουν την θεωρία πράξη, εισάγοντας στην χώρα μας και στην αριστερά της τα « καινά δαιμόνια » της σύγχρονης αντικαπιταλιστικής και οικοσοσιαλιστικής θεωρίας και πράξης. Και ίσως το κυριότερο, τα σημάδεψαν με το δικό τους παράδειγμα και τη δική τους ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση,που τους έκανε να δίνουν παρά να παίρνουν. Πάντα δίπλα στους κατατρεγμένους « από κάτω », μέσα στην Ελλάδα. Αλλά και έξω από αυτήν εκεί που τους έσπρωχνε ο « παλαιομοδίτικος » διεθνισμός τους, από την επαναστατημένη Νικαράγουα μέχρι την Παλαιστίνη της Ιντιφάντα…

Δώστε λοιπόν επειδή τα δέλφια Αρβανίτη πρέπει να συνεχίσουν το σπουδαίο κοινωνικό έργο τουςκαι επειδή τελικά τους το χρωστάμε: ό,τι μπορεί ο καθένας, στο λογαριασμό Τραπέζης Πειραιώς:

GR3001710370006037010237010 –Παναγιώτης Αρβανίτης

Στη συνέχεια, αναδημοσιεύουμε το γεμάτο πληροφορίες λαμπρό αφιέρωμα στο έργο των αδελφών Αρβανίτη και στην καταστροφή του από την μεγάλη πρόσφατη πυρκαγιά, που επιμελήθηκε ο φίλος Κώστας Φωτεινάκης των Φίλων της Φύσης.

Συνοπτική παρουσίαση του κτήματος αδελφών Αρβανίτη στα Κιούρκα πριν και μετά την πυρκαγιά | Το Οικοσχολείο και η ιστορία των Βιολογικών αγροτικών αγορών | Το κτήμα μετά την πυρκαγιά – Αλληλεγγύη


[Φωτ.1 – Ο Κώστας Φωτεινάκης, από την επίσκεψη στο Κτήμα Αρβανίτη, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.]

Περισσότερε πληροφορίες: O Θοδωρής Αρβανίτης, χωρίς ποτέ να ζητήσει τίποτε- προμήθευε όλες τις κοινωνικές κουζίνες (κι όχι μόνο) με τα υπέροχα λαχανικά του. Ο Θοδωρής Αρβανίτης και ο αδελφός του Παναγιώτης έδωσαν το σπίτι τους στην Αθήνα για να στεγαστεί το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. Αγρότες , αφιερωμένοι στη βιολογική γεωργία, καλλιεργούσαν στα Κιούρκα τα προϊόντα τους .
Ο Θοδωρής ίδρυσε στο κτήμα το Οικολογικό Σχολείο και μεταλαμπάδευε την αγάπη του προς τη φύση και την προστασία της. Στο οικοσχολείο παρέδιδε σεμινάρια μελισσοκομίας και λαχανοκομίας.
Μοίραζε καλάθια με βιολογικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, για να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Προχτές το κτήμα κάηκε στη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική. Κάηκαν όλα…

Περισσότερα για την πυρκαγιά στην Αττική και τις συνέπειες στην ποιότητα ζωής των κατοίκων ΕΔΩ.



[Φωτ.2 του Μάριου Λώλου – Τμήμα του αγροκτήματος μετά την πυρκαγιά]



[Φωτ. 3 Μάριος Λώλος – Ο Θοδωρής Αρβανίτης μετά την πυρκαγιά]



[Φωτογραφίες 4, 5,6 –  από το κτήμα πριν την πυρκαγιά – Καλλιέργεια, Εκπαίδευση, Ψυχαγωγία…. Περισσότερες πληροφορίες στο Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας [ΕΔΩ]





[Φωτ. 7 – Ο Θοδωρής Αρβανίτης συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για την καθιέρωση των Βιολογικών αγορών – Στη σελίδα του στο Facebook έχει καταγράψει 119 “επισόδεια” για τους αγώνες των παραγωγών. Στο 119ο επισόδειο με τίτλο “Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ!” μεταξύ των άλλων γράφει (15 Ιουνίου 2024):

“…Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη φάση δημιουργίας του θεσμού αυτού, είναι αποφασιστικός. Οι προοδευτικοί Δήμαρχοι υποστήριξαν, όχι μόνο λειτουργικά -δίνοντας χώρο στους διοργανωτές των Αγορών αυτών- αλλά και πολιτικά: αρνούμενοι στον κάθε εισαγγελέα να δώσει εντολή επέμβασης στις κρατικές υπηρεσίες, οικονομικές και κατασταλτικές. Ο εισαγγελέας, αν δεν πάρει το πράσινο φως από τον Δήμαρχο της πόλης ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ, όσο και αν η δραστηριότητα είναι μη νόμιμη. Αυτό το έζησα δεκάδες φορές και στις Βιολογικές Αγορές που, όπως είναι γνωστό, λειτουργούσαν με πολιτικές αποφάσεις των Δήμων, 25 χρόνια περίπου, πριν την πλήρη νομιμοποίησή τους, που έγινε τον Ιούνη του 2019. Όποτε είχαμε επέμβαση της Αστυνομίας, ήταν, τότε και μόνον τότενες, όταν ο εκάστοτε Δήμαρχος είχε άρει την υποστήριξή του απέναντί μας, για διάφορους λόγους. Οι 2 πιο σοβαροί λόγοι ήτανε, ο ένας η επιβολή χαρατσιού και, ο δεύτερος, εξυπηρέτηση ρουσφετιών στους εμπόρους των Συμβατικών Λαϊκών. Τότε η κόντρα ήταν μεγάλη…”]



[Φωτ. 8, 9 – Το “βιολογικό καλάθι” στο σπίτι σας –  Αγροτικά προϊόντα εποχής στην πόρτα σας από το κτήμα Αρβανίτη]




[Φωτ.10 Μάριος Λώλος – Ο Θοδωρής Αρβανίτης “για την επόμενη μέρα μετά την πυρκαγιά”]

“…με την βοήθεια..φίλων..συντροφων..συνοδοιπόρων και γειτονων….πήραμε τα πρώτα λάστιχα να ποτίσουμε τα ήδη φυτεμένα καινά συνεχίσουμε την καλλιέργεια! Δουλεύουμε ασταμάτητα ! Στόχος είναι την Δευτέρα να ξεκινήσει πάλι η διανομή του “καλαθιού” (Φωτ.8,9)!
..η έμπρακτη αλληλεγγύη από τους φίλους και τις φίλες είναι τεράστια! Η συγκίνηση μεγάλη! Ευχαριστώ από καρδιάς!”

Η σελίδα του Θ.Αρβανίτη στο Facebook ΕΔΩ – https://www.facebook.com/teoarvanitisbio



ΔΗΩ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 

Κάηκε το κτήμα των αδελφών Αρβανίτη! Η φωτιά στην Βόρειο-Ανατολική Αττική κατέκαψε 100.000 στρέμματα δάσους και δασικών περιοχών, σπίτια, επιχειρήσεις ενώ κάηκε μια γυναίκα και τραυματίστηκαν πυροσβέστες.
Όμως η κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Με την πρόσφατη πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς και το Οικολογικό Αγρόκτημα των αδελφών (και φίλων) Θοδωρή και Παναγιώτη Αρβανίτη, στα Κιούρκα Αττικής Θοδωρής Αρβανίτης
Καταστράφηκαν θερμοκήπια, αποθηκευτικοί χώροι, ψυκτικός θάλαμος, αρδευτικό σύστημα, στάβλοι ζώων, καταλύματα εργατών, αγροτικά εξαρτήματα, το οικοσχολείο και ΟΛΕΣ οι καλλιέργειες.
Είναι ανάγκη δείχνοντας την #αλληλεγγύη μας, να τους βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους, καταθέτοντας τον οβολό μας, ότι μπορεί ο καθένας ,στο λογαριασμό Τραπέζης Πειραιώς:
GR3001710370006037010237010 – Παναγιώτης Αρβανίτης.
Δ.Σ ΔΗΩ




Οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Ελλάδας συμπαραστέκονται σε όλους τους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Αττική.

Ειδικότερα για τις καταστροφές στο “Κτήμα Αρβανίτη” στα Κιούρκα, σε συνεργασία με άλλους φορείς, οργανισμούς και πολίτες θα εκφράσοουμε την αλληλεγγύη μας εμπράκτως. Ένα πρώτο δείγμα της αλληλεγγύης είναι και η δημοσίευση που διαβάσατε.

Αναδημοσίευση από kontra-xreos 

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Όσο "αναπτύσσεται" ο καπιταλισμός ανάλογα αναπτύσσονται και οι άλυτες αντιθέσεις του

Το πρόβλημα του καταστρεπτικού μη συντονισμού των προοδευτικών συλλογικοτήτων, φορέων και των συνδικάτων των εργαζόμενων και του λαού γενικά, βρίσκεται στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες και στον καταμερισμό της εργασίας στην παραγωγή και στις υπηρεσίες, μεγαλώνοντας απίστευτα τα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα ανάμεσα στις δύο τάξεις-συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής ενδιάμεσα- του καπιταλιστικού συστήματος.Η συγκεκριμένη "στρατηγική", λειτουργεί σήμερα σε όλες τις χώρες του "παγκοσμιοποιημένου" ιμπεριαλιστικού συστήματος ως πρότυπο και για τις "καθυστερημένες" και για τις αναπτυσσόμενες. Όμως εκτός από αυτή την βασική αντίφαση εργασίας και κεφαλαίου, φτώχειας και πλούτου, δημιουργείται και μια άλλη, λιγότερο εμφανής, που είναι άκρως καθοριστική στον αιώνα μας για τον αγώνα της κοινωνικής απελευθέρωσης.Η αντίθεση του κατακερματισμού των στρωμάτων των τάξεων μέσα από τον καταμερισμό της παγκόσμιας πλέον υπερπαραγωγής.Υπάρχουν τόσα πολλά επαγγέλματα χειρωνακτικής και διανοητικής εργασίας -ουσιαστικά δεν θα χρειάζονταν σε μια κοινωνική κατάσταση χωρίς εκμετάλλευση, επειδή στον καπιταλισμό συγκροτούνται κλάδοι και επαγγέλματα για την ενσωμάτωση του λαού με την προοπτική της διαιώνισης του συστήματος της κερδοφορίας- που πολλαπλασιάζουν ανεξέλεγκτα αυτά τα αντίθετα και θεμελιώδη συμφέροντα, και, που μεταφέρονται μέσα στα στρώματα των κύριων τάξεων που θα έπρεπε να αγωνίζονται για τον κοινό σκοπό μιας σχεδιασμένης οικονομίας.Της τάξης που παράγει για να καλύπτει τις φυσικές ανάγκες και τίποτα άλλο παραπάνω που ευθύνεται για την υλική ανισότητα και τον γενικό αποπροσανατολισμό.Παρεμπιπτόντως, της ανισότητας, δηλαδή της παραγωγής αγαθών που ούτε τα εύπορα στρώματα δεν προλαβαίνουν να αγοράσουν για να τα καταναλώσουν και με τα εργατικά που τα παράγουν να αδυνατούν, όχι μόνο να τ' αγοράσουν, αλλά και να τα σκεφτούν ότι υπάρχουν.Στο τέλος αυτά τα αγαθά που παρήχθησαν χωρίς σχεδιασμό απλά καταστρέφονται.Αυτό που ονομάζεται κρίση υπερπαραγωγής.Έτσι γεννιέται η ανισότητα και το αποτέλεσμά της, ο αποπροσανατολισμός... Μέσα λοιπόν στις ίδιες τις τάξεις έχει προκύψει ένας "ενδοταξικός πόλεμος" χωρίς λογική από αυτόν τον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασιακής δύναμης, δηλαδή της διάσπασης των κοινών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.Θα αναρωτηθεί κάποιος: τί σχέση μπορεί να έχει ο καταμερισμός της εργασίας με τις ιδεολογικές διαφορές του αριστερού κόσμου ή πιο αντικειμενικά της καταπιεσμένης κοινωνικά και οικονομικά τάξης; Οι ιδεολογικές διαφορές μέσα στην ίδια την τάξη, κυρίως της εργατολαϊκής, έχουν την πιο άμεση σχέση με τον καταμερισμό μέσα από τις παραγωγικές της σχέσεις στην καπιταλιστική παραγωγή.Απόηχος των αρχών του προηγούμενου αιώνα που αρχίζει η εντατικοποίηση του καταμερισμού της εργασίας, όχι μόνο για τη σταθερή κερδοφορία του κεφαλαιοκράτη αλλά και για τον στόχο τού αποπροσανατολισμού του εργαζόμενου από την λογική της πραγματικής ταξικής πάλης, διασπώντας τον από την ίδια του την τάξη, καθιστώντας τον διαρκώς απασχολημένο και ανενημέρωτο με την σκληρή προσήλωση της επιβίωσης. Έτσι η τάξη που παράγει θα κατακερματιστεί και δεν θα μπορεί να απειλήσει -σε υπολογίσιμο βαθμό- την καπιταλιστική συνέχεια.Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνεχής υπονόμευση από τον δυτικό καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό, στο πρώτο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κράτος ως εγχείρημα παγκόσμιας αναγέννησης, με τα γνωστά γραφειοκρατικά-εκφυλιστικά αποτελέσματα,  διαστρέβλωσαν με ιταμό τρόπο την πραγματική πραγματικότητα, ώστε να παραπλανηθούν όλοι οι λαοί του κόσμου.Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, προκειμένου να σβήσει η πραγματική αλήθεια για μια άλλη κοινωνική αναγκαιότητα, κόντρα στη βαρβαρότητα ενός συστήματος που δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο εκτός από την υπεραξία χρηματιστικών αριθμών! Συνέπεια όλων αυτών, να βγάλουν λαθεμένα και αποσπασματικά συμπεράσματα έως και σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι-παραγωγοί για τη μεγάλη δυναμική του μέλλοντος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού (σήμερα με τεράστια πείρα), με μια γνήσια μαρξιστική ενιαία στρατηγική της σύγχρονης εποχής που θα αλλάξει την ανθρωπότητα μέσα από την πραγματική ενοποίησή της.Η διάσπασή της ακόμη, είναι το προϊστορικό μελανό της σημάδι!

Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει από τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα των δραστηριοτήτων του λαού - στο όνομα (δήθεν) των αγώνων- που αντί να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, εκμεταλλεύονται τα ακρώνυμιά τους κατ' ευφημισμόν, χάνοντας την ουσία τους τα ελπιδοφόρα οράματα και οι μεγαλειώδεις ιδέες της "ιδανικής" κοινωνίας! Αλλά όταν "συνδικαλίζεται" και η καταπιεστική τάξη,
τί να περιμένει κανείς;

Δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο 
του 2016 με κάποιες διορθώσεις.

Ένστικτο εναντίον διάνοιας

Αποτελεί τεράστιο άθλο με τέτοια παραμόρφωση της πραγματικότητας, να μπορεί ο σημερινός άνθρωπος να διακρίνει την πραγματικότητα.Αυτή είναι η σημαντικότερη αλήθεια σε όσα βλέπει ακούει και νιώθει, όχι μόνο τώρα στις εικονικές κρίσεις, αλλά κι από τότε που άρχισε να συνειδητοποιεί την ύπαρξή του.Οι αμοραλιστές βλέπουν τα πάντα μέσα από τα ένστικτά τους με βασικό τους "πρότυπο" τη "Φύση", την οποία όμως έχουν παρατήσει από καιρό.Στα πεπραγμένα του ανθρώπου, δεν ισχύει κανένας τέτοιος κατά φαντασίαν "φυσικός" νόμος εκμετάλλευσης ανθρώπου από ανθρώπο, πέρα από την κοινή ειρήνη, την αυτοσυντήρηση, την αναπαραγωγή και κατ' επέκταση, την εξέλιξη για όλους.Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του απ' τα υπόλοιπα πλάσματα.Μάλιστα, πουθενά στη Φύση δεν υπάρχει συστηματική-συνειδητή εκμετάλλευση και πόλεμος!...

Δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο 
του 2014 με μερικές προσθήκες.

Αφύπνιση με χίλιους τρόπους

Τι είναι ο πόλεμος;
Το ξέσπασμα της έχθρας των τυράννων
προς τους "δυνατούς" και προοδευτικούς
ανθρώπους, πάνω στους αδύναμους...


Δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2014

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Η σύγχρονη μοναρχο-αστική τρομοκρατία ξεκινάει την
περίοδο της Μεγάλης Γαλλικής Αστικο"δημοκρατικής" Επανάστασης με την καθοριστική και έντιμη βοήθεια του λαού το 1792-93 και συνεχίζεται...


Οι σοφοί της Αρχαιότητας έίχαν βγάλει ολοκληρωμένα συμπεράσματα για την ανθρώπινη φύση, την κοινωνία, τη δικαιοσύνη, το σύμπαν κ.λπ.Έχουν επιβεβαιωθεί και πολύς κόσμος τα πιστεύει και τα ακολουθεί σαν να γράφτηκαν σήμερα.Και ο γράφων το ίδιο.Αλλά, στο τέλος ήρθε ο Μεσαίωνας που κράτησε μια χιλιετία.Απίστευτο φαίνεται.Όμως δεν είναι,...γιατί η σοφία αν δεν γίνει απόκτημα σε κάθε άνθρωπο, θα χαθεί ή θα παραμείνει σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων-ομάδων που θα την εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος και θα επικρατήσει πάλι η προϊστορική βλακεία, η αλαζονεία και το σκοτάδι.Αυτό μας έδειξαν οι σύγχρονοι φιλόσοφοι και οι καλλιτέχνες ριζοσπάστες: Το να ξέρεις το δίκιο μέχρι εκεί που φτάνει, δεν φτάνει.Αυτή λέγεται στείρα σοφία.Δεν αναπαράγει νεότερη σοφία παρά ανακυκλώνει την παλιά.Σήμερα ο άνθρωπος δεν πάσχει από τον εαυτό του τόσο πολύ όπως παλιά, όπως λένε κατά κόρον και κατά το δοκούν τα μεταμοντέρνα αποκυήματα των συμφερόντων.Ο άνθρωπος πάσχει σήμερα από το συγκεκριμένο κεφαλαιοκρατικό σύστημα που έκανε Θεό τον βλαβερό μετασχηματισμό-νεοαλχημισμό της ύλης, για να καθυποτάξει τις φυσικές δυνάμεις που αντιστέκονται στη διάβολο-βολή του !!! 

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Η σπίθα του ανθρώπου

Οι Μαρξ και Ένγκελς τόνιζαν υπερεύστοχα ότι ο άνθρωπος για να ολοκληρωθεί και να αναπτύξει τις ικανότητές του προσφέροντάς τες σε όλους, θα πρέπει να έχει τα βασικά εφόδια που είναι η στέγαση, η τροφή, ο ρουχισμός και η μόρφωση.Αυτή η υπεραυτονόητη αλήθεια ακόμη κρύβεται επιμελώς αλλά όχι για τους λίγους και τους παρατρεχάμενούς τους.Και κοκορεύονται κιόλας: δε γίνεται -λένε- όλοι οι άνθρωποι να αναπτυχθούν αντίστοιχα. Άρα -λένε- η φύση λειτουργεί κατά αυτό τον τρόπο.Κατ' αρχάς έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση και την εξωτερική και την εσωτερική μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.Και μόνο αυτό το γεγονός φτάνει για να αγνοηθεί αυτό το απλοϊκό γεμάτο δόλο επιχείρημα. Κατά δεύτερο όταν μιλάμε για αντίστοιχη ανάπτυξη εννοούμε την αναλογία του καθένα και της καθεμιάς (επί του κοινωνικού σύνολου) στη διανοητική ή στη χειρωνακτική επιδεξιότητα ως ωφελιμιστικός συνδυασμός και όχι ως ατομικιστικός διχασμός.Τον περίφημο Πολιτισμό δηλαδή! Κατά το ρητό: "Η ανάπτυξη του καθενός είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων" ή "Από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του".Υπάρχουν ωστόσο δύο ειδών αντιδράσεις από τα παραπάνω υπεραυτονόητα.Οι αντιδράσεις εκείνων που βαριούνται να συμβάλλουν για να καλυτερεύσουν τα πράγματα, επειδή έχει καταστεί παν-δύσκολο και εκείνων που δεν το θέλουν για τους πασίγνωστους λόγους. Αυτές οι δύο κατηγορίες αδικαιολόγητης και μοιραίας αντίδρασης, τελικά, συγκλίνουν και θολώνουν την πραγματική αλήθεια της ισότητας σε εφόδια και ευκαιρίες με το τεράστιο ψέμα της δήθεν χαοτικής διαφορετικότητας.Τόσο παν-δύσκολο έγινε πια το να πούμε πως η διαφορετικότητα είναι ένα και το αυτό με την ισότητα, που τελικά, χωρίς τη μια δεν υπάρχει και η άλλη; Ε, τότε βοήθειά μας...Από τη διαφορετικότητα βγαίνουν άπειρα χρήσιμα πράγματα και μόνο η ισότητα μπορεί να τα βάζει στην τέλεια και σωστή σειρά!

Πρώτη δημοσίευση Αύγουστος 2017

Διακοπές και γιορτές θες (ε), μετά καλά να λες

Αν υπάρχει ένας μήνας σε όλο τον χρόνο όπου όλες οι μέρες του μπορούν να χαρακτηριστούν ως απόλυτα αποξενωμένες και τροχοπέδη για τη συνείδηση, αυτός είναι ο Αύγουστος που δεν είναι και καθόλου σεβαστός! Ο μήνας που δεν έχει "εννιά", ούτε "ειδήσεις", που κατακερματίζει τους πολλούς σε ταξικούς προορισμούς για άρτους και θεάματα, ανοίγοντας έτσι στο τέρμα τη βαλβίδα για να απελευθερωθεί η απωθημένη οργή για την οργουελιανή αντεστραμμένη πραγματικότητα που μεθοδικά ετοιμάζουν οι εκμεταλλευτές της ζωής.Ο Αύγουστος λειτουργεί για να μαζέψουν όλα τα βρώμικα απόνερα του χρόνου σ' έναν ολόκληρο μήνα και να τα πετάξουν με χαρά πάνω στις "γεμισμένες" μπαταρίες από ενέργεια που λέει κι ο λαός μόλις γυρνούν οι "ταξιδιώτες" πίσω στο κλεινόν άστυ...έτσι, όχι μόνο δεν αδειάζουν απλώς αλλά βραχυκυκλώνουν και ποτέ δεν γεμίζουν!...Οι διακοπές και οι γιορτές από την καθημερινή βάρβαρη βιοπάλη την εγγυούνται και την νομιμοποιούν σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση, γιατί αυτοί που γυρνούν με αυτούς που έμειναν δεν έχουν τίποτα να πούνε, εκτός από το πώς περάσατε; καλά - εσείς; εδώ, καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα, Χρόνια σας Πολλά, και Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος, Χριστός Ανέστη - Αληθώς...