Σωκράτης-Πλάτων-Αριστοτέλης

Ο Σωκράτης γεννήθηκε το 470 π.Χ. και πέθανε το 399 π.Χ.Ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης.Παντρεύτηκε την Ξανθίππη.Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο διακρίθηκε για την ανδρεία του. Διαχειρίστηκε την πολιτική θέση που κατείχε στην Αθήνα χωρίς προσωπικές επιδιώξεις, αφοσιωμένος μόνο στο νόμο και τη δικαιοσύνη. Εξ αιτίας της κατηγορίας για εισαγωγή νέας θεότητας, «καινά δαιμόνια», και για αποπλάνηση νέων, καταδικάστηκε σε θάνατο, πίνοντας το δηλητήριο κώνειο. Επειδή ο διαφωτιστής φιλόσοφος Σωκράτης δίδασκε μόνο προφορικά και δεν άφησε κανένα γραπτό, γνωρίζουμε για την ζωή και τη διδασκαλία του μόνο μέσα από μαθητές του, όπως τον Πλάτωνα ή τον Ξενοφώντα. Ο Σωκράτης κατέκρινε πάνω από όλα τους σοφιστές, των οποίων η διδασκαλία απέβλεπε περισσότερο σε φραστική πειθώ παρά στις θεμελιώδεις γνώσεις και υποθέσεις.Κύριος στόχος της φιλοσοφίας τού Σωκράτη ήταν η διαπίστωση της αλήθειας, την οποία προσπαθούσε να εντοπίσει μέσω της λεγόμενης "μαιευτικής" μεθόδου: Αρχικά ο συνομιλητής του οδηγείτο μέσα από διαδοχικές ερωτήσεις στη διαπίστωση της άγνοιάς του και στη συνέχεια με νεώτερες ερωτήσεις στη διαπίστωση της αλήθειας, η οποία υπάρχει ήδη κρυμμένη μέσα σε κάθε άνθρωπο και επομένως αρκεί μόνο να έρθει στο φως. Οδηγός τού Σωκράτη ήταν η επιγραφή για την αυτογνωσία στο μαντείο των Δελφών «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ» Για να οδηγηθεί κάποιος στη γνώση απαιτείται πρώτα η αυτογνωσία, κυρίως η γνώση για την άγνοιά του. Χαρακτηριστικό είναι εδώ το απόφθεγμά του «εν οίδα ότι ουδεν οίδα». Ο Σωκράτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους που επηρέασαν και επηρεάζουν την εικόνα της αρχαίας Ελλάδας και της φιλοσοφίας μέχρι τις ημέρες μας.

Ο Πλάτων γεννήθηκε στην Αθήνα το 428/7 π.Χ., μεγάλωσε δηλαδή μέσα στη δίνη που προκάλεσε ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Πέθανε το 347 π.Χ., λίγο πριν από την οριστική επιβολή της μακεδονικής ηγεμονίας στον ελλαδικό χώρο. Και οι δύο γονείς του ανήκαν σε παλιές αριστοκρατικές οικογένειες της Αθήνας, μέλη των οποίων είχαν παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Ο ίδιος ο Πλάτωνας δεν ασχολήθηκε με την ενεργό πολιτική.Η οικογενειακή του κατάσταση του επέτρεψε να πάρει καθολική μόρφωση. Σπούδασε λογοτεχνία, επιστήμες, φιλοσοφία και μουσική. Μαθήτευσε κοντά στον Κράτυλο, μαθητή του Ηράκλειτου. Στη συνέχεια παρακολούθησε τη διδασκαλία του Σωκράτη. Η καταδίκη και ο θάνατος του αγαπημένου του δασκάλου όχι μόνο πίκρανε και απογοήτευσε τον Πλάτωνα, αλλά τον επηρέασε σημαντικά και στις πολιτικές του απόψεις κλονίζοντας ακόμη περισσότερο την πίστη του στους δημοκρατικούς θεσμούς. Μετά το θάνατο του Σωκράτη ο Πλάτων έφυγε από την Αθήνα και πήγε στα Μέγαρα. Μεσολάβησε σύντομη επιστροφή του στην Αθήνα και ακολούθησε μια σειρά από ταξίδια στη Σικελία, την Kάτω Iταλία, την Αίγυπτο και την Κυρήνη. Ειδικά τη Σικελία την επισκέφτηκε τρεις φορές και η παραμονή του εκεί συνδέθηκε με απόπειρες οργάνωσης μιας ιδανικής και τέλειας πολιτείας. Όλα τα ταξίδια έγιναν για σπουδές και μελέτες. Στις πόλεις που επισκέφτηκε είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου.Το 387 π.Χ. επέστρεψε στην Αθήνα. Σε δικό του αγρόκτημα στην περιοχή του Κολωνού, κοντά στο ιερό του ήρωα Ακάδημου, ίδρυσε τη δική του φιλοσοφική σχολή, η οποία ονομάστηκε Aκαδημία από το όνομα του ήρωα. Ήταν η μεγαλύτερη σχολή της Αρχαιότητας και διατηρήθηκε μέχρι το 529 μ.Χ., όταν την έκλεισε ο Ιουστινιανός. Στην Ακαδημία διδάσκονταν αστρονομία, μαθηματικά, αλλά κυρίως φιλοσοφία. Το πρόγραμμα διεπόταν από την αρχή ότι σκοπός της παιδείας είναι να στρέψει το νου και την ψυχή των μαθητών στη θεώρηση των σταθερών και αναλλοίωτων πραγμάτων, δηλαδή στον κόσμο των ιδεών.
Η επίδραση που άσκησε το έργο του Πλάτωνα από την Αρχαιότητα ως σήμερα είναι πολύ μεγάλη. Από τον Αυγουστίνο μέχρι τον Μπέικον υπήρξαν πολλοί μιμητές του Πλάτωνα, κυρίως της ιδανικής πολιτείας, αλλά και οι νεότερες φιλοσοφικές τάσεις έχουν επηρεαστεί από τις πλατωνικές ιδέες. Χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών του Αριστοτελισμού και του Πλατωνισμού στο Βυζάντιο.


Ο Αριστοτέλης, ένας από τους σπουδαιότερους φιλόσοφους και επιστήμονες της κλασικής εποχής.Γεννήθηκε το 384 π.X στα αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής. Οι γονείς του, Νικόμαχος και Φαιστίδα κατάγονταν από τους οικιστές της Χαλκιδικής. Ο πατέρας του ήταν από την Άνδρο και η μητέρα του από τη Χαλκίδα. Ο Αριστοτέλης έχασε νωρίς τους γονείς του και μεγάλωσε μακριά από την πατρίδα του, στον Αταρνέα της Τρωάδας. Το 367 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έγινε δεκτός στην Ακαδημία του Πλάτωνα στην οποία έζησε 20 χρόνια, στην αρχή ως μαθητής και στην συνέχεια ως συνεργάτης. Εκεί γνώρισε τον Πλάτωνα και η στάση του απέναντι του ήταν εξ αρχής κριτική και δημιουργική. Το 347 φεύγει από την Αθήνα και την ίδια χρονιά πεθαίνει και ο Πλάτωνας. Μαζί με τον Ξενοκράτη μεταβαίνει στην Άσσο, στην οποία παρέμεινε γιά 3 χρόνια. Αμέσως μετά ανέλαβε την μόρφωση του δεκατριάχρονου τότε, Αλεξάνδρου και αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρα του.Στην Αθήνα επέστρεψε το 334 και παρέμεινε σ’ αυτή ως το 323, διδάσκοντας στο περίφημο «Λύκειον», γυμναστήριο που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Εθνικού Κήπου. Τότε, έντεκα χρόνια μετά το θάνατο του δασκάλου του Πλάτωνα ίδρυσε και την φιλοσοφική σχολή «Περιπατητική». Μετά το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου στην Αθήνα ανέλαβαν την εξουσία οι αντιμακεδονίζοντες και έτσι ο Αριστοτέλης αναγκάστηκε να φύγει γιά τη Χαλκίδα στην οποία πέθανε το 322 π. Χ σε ηλικία 63 ετών. Ο Αριστοτέλης ήταν μιά από τις κορυφαίες μορφές, πνεύμα πολύπλευρο και ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές όλων των εποχών.